Spiral tunnel

Spiral tunnel

Spiralentunneln är en speciell helixformad biltunnel på 1 650 meter i Bragernesåsen i Drammen. Tunneln slingrar sig uppför sex och en halv axlar och slutar i det fria vid Spiraltoppen. Spiralen börjar på 50 meter över havet och slutar på 312 meter över havet.

2016 gjorde CNN Travel en rankning av världens 10 mest speciella tunnlar, där de refererade till Spiralen som dramatisk och rankade tunneln på en 6:e plats.

Uppgraderingen av Spiralen kommer att göra tunneln säkrare, torrare och med uppdaterade tekniska lösningar för ventilation, belysning, styrning och övervakning.

AGTunnel hade arbete med säkring, samt vatten- och frostskydd av Spiralen.

Tidsram: 2020

Utförande: Vatten- och frostskydd

Beställare: Drammens kommun

Mer om Spiraltunneln

Spiralen är utan tvekan Drammens mest kända turistattraktion. Denna unika spiraltunnel tar dig med på en äventyrlig resa genom berget, och leder dig till toppen av Spiraltoppen, där du kan njuta av den fantastiska utsikten över vackra Drammensdalen.

Tunneln byggdes under perioden 1953-1961 och invigdes av kung Olav för Drammens stadsjubileum 1961. Idén kom från stadsingenjör Eivind Olsen. Ingången till Spiralen placerades i ett före detta stenbrott. På den tiden behövde Drammen stora mängder sten för att bygga två nya gator, Rosenkrantzgata och Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Olsen såg potentialen i stenbrottet och föreslog att spränga en spiralformad tunnel inåt och uppåt i berget, vilket skulle leda besökarna till Spiraltoppen. Denna idé omfamnades snabbt och arbetet med att bygga spiralen började.

Sedan öppningen har Spiralen fascinerat och upphetsat besökare från både när och fjärran. Det har blivit en symbol för staden och ett populärt resmål för både lokalbefolkningen och turister.

Spiraltoppen

Efter att ha kört genom Spiralen och klarat de imponerande sex och ett halvt varven uppför berget når du äntligen toppen och möts av en spektakulär utsikt över Drammen och dess omgivningar.

Från Spiraltoppen kan du låta blicken svepa över staden och beundra panoramautsikten. Du kommer att kunna se mot Krokstadelva och Mjøndalen, samt njuta av utsikten mot Blefjell i väster.

Spiraltoppen är också en perfekt utgångspunkt för fina promenader i vackra Bragernesåsen och det idylliska Finnemarkaområdet. Här finns ett omfattande nätverk av vandringsleder som korsar landskapet i alla riktningar. Bara några minuters promenad från Spiraltoppen kan du besöka friluftsmuseet där du kan uppleva ett antal gamla timmerhus som illustrerar traditioner relaterade till odling och byggnadssed i tidigare tider i Buskerud.

Fakta om spiralen

  • 1650 meter lång
  • Ökning med 10 %
  • 6,5 omgångar
  • Diameter på 70 meter
  • Höjd ca 20 meter mellan våningarna.

Källa: Drammens kommun